Update cookies preferences

Sri Lanka Ontdekkingstour met Yala Park 15 dagen.

Een 15-daagse ontdekkingstour door Sri Lanka waarbij we de hoogtepunten laten zien op de route van Negombo, Palvehera, Sigiraya, Anuradhapura en Kandy. Met oa Yala Nationaal Park en de Leeuwenrots. 

Je sluit de tour af met een prachtige strandvakantie te Kalutara.

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam of Brussel.

Vlucht van Amsterdam naar Colombo.

Dag 2

Luchthaven – Negombo.

Na aankomst op de Katunayake Bandaranayake luchthaven, maak je eerst kennis met je chauffeur die tevens dienst doet als Engelstalige gids. Op de weg naar Negambo valt het gelijk op dat Sri Lanka groen en vruchtbaar is. De weg tussen het vliegveld bij Colombo en de kust biedt een landschap vol palmen, bloeiende bomen en struiken waartussen lage, stenen huizen staan in een koloniale stijl. In de namiddag gaan we eerst een Citytour maken door Negambo en een boottochtje door de kanalen.

 

Info Negombo:

Het vissersdorp Negombo ligt op 37 km ten noorden van de hoofdstad Colombo, op 20 minuten rijden van het internationale vliegveld. Vandaar dat Negombo als badplaats inmiddels buiten onze zomermaanden de eindbestemming is van diverse chartervluchten vanuit Europa. Negombo ligt tussen een grote lagune en de zee en is omzoomd door lange stranden. Het is dus de ideale plek om je reis over Sri Lanka te beginnen of te eindigen. Kindvriendelijk is de zee voor Negombo echter door de hoge golven niet, voor een strandvakantie met kinderen lenen badplaatsen die door een rif afgeschermd worden – zoals Beruwela - zich beter. Naast het toerisme is de visvangst een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Negombo. Iedere ochtend is het een drukte van belang op de vismarkt ten zuiden van de toegang tot de lagune. Liefhebbers van zeevruchten zullen zich dan ook tegoed kunnen doen in een van de uitstekende visrestaurants van Negombo. De Nederlanders hebben in de 17e en 18e eeuw een lang kanaal van Negombo naar Puttalam aangelegd, dat gebruikt werd voor het vervoer van specerijen. Nu wordt de waterweg sporadisch nog gebruikt voor lokaal vervoer.

Dag 3

Negombo – Dambulla - Palvehera.

Na het ontbijt gaan we richting Palvehera. Eerst bezoeken we de Dambulla grottempel. Het plaatsje Dambulla is gebouwd rondom een enorme granieten berg. Langs een behoorlijke klim naar de top kom je bij de heilige grottempels terecht. In de grootste staan tientallen beelden van onder andere hindoeïstische goden. Het leven van Boeddha wordt in deze mystieke grottempel uitgebeeld in fresco’s, die je ziet wanneer je naar het plafond staart. In totaal zijn er nog vier andere ruimte’s. In één van deze tempel ligt een gigantische Boeddha die uit de rots is gehakt.

 

Deze schitterende rotstempels hebben de Srilankezen te danken aan koning Valagambahu. In de eerste eeuw voor Christus werd deze koning verbannen naar de grotten van Dambulla en doodde zijn tijd met de aanleg van deze heilige tempels. Na een fles water en behoorlijk wat traptreden later bereik je de top van de granieten berg. Een prachtig uitzicht over, onder andere Sigiriya, is dan je welverdiende beloning.

 

Informatie Dambulla:

Dambulla is een plaatsje in Sri Lanka, dat vooral bekend is van De gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het ligt in de buurt van Sigiriya en ten noorden van Kandy. Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara te vinden is. Dit complex dateert van eerste eeuw voor Christus en is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka. De omgeving wordt al bewoond sinds de derde eeuw voor Christus. In de eerste eeuw voor Christus vluchtte koning Vattagamini Abhaya (ook bekend als Valangamba) naar het gebied, vanuit Anuradhapura. De koning liet later de tempel in de grot bouwen. In de vijfde eeuw na Christus werd de stupa gebouwd.

Dag 4

Palvehera – Polonnaruwa - Palvehera.

Na het ontbijt gaan we een excursie maken naar de eeuwen oude ruines van Polonnaruwe.

 

Info Polonnaruwa:

Polonnaruwa, gesticht in tiende eeuw door de Indiase Chola dynastie, is na Anuradhapura de tweede koningstad van het eiland. De Sinhalese koning Vijayabahu verdreef de Cholas in 1070 en behield Polonnaruwa als hoofdstad. De stad maakte haar belangrijkste ontwikkeling door onder leiding van koning Parakramabahu, die gebouwen, tempels en parken ontwikkelde en een 2400 ha groot meer aanlegde. Zijn opvolger, koning Nissanka Malla, probeerde dezelfde ontwikkeling te evenaren wat bijna leidde tot het faillissement van de stad. Na zijn dood raakte de stad langzamerhand in verval door burgeroorlogen en aanvallen van de Chola’s uit India. De Sinhalese koning besloot daarom de hoofdstad te verplaatsen naar Kurunegala waarna de stad werd teruggegeven aan de jungle. Na de herontdekking van de stad en opgravingen van archeologen, vormen de ruïnes van de paleizen, kloosters, tempels en waterreservoirs een hoogtepunt van een rondreis door Sri Lanka. Hoewel de stad bijna 1000 jaar oud is, is het veel jonger dan Anuradhapura en daardoor in een veel betere staat. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de ruïnes van het koninklijke paleis, de audiëntie zaal, de Vatadage dagoba met vier zittende boeddha’s en de twaalf ruïnes gelegen in het vierkant. Uiteraard mag een bezoek aan de Gal Vihira niet ontbreken. De vier Boeddha beelden die hier te zien zijn, zijn gehouwen uit één blok steen. Er is een staande, twee zittende en een 14 meter lange liggende Boeddha te zien.

Dag 5

Dag 5. Palvehera – Sigiraya – Anuradhapura.

Na het ontbijt gaan we richting Sigiriya. We brengen een indrukwekkend bezoek aan de leeuwenrots en gaan deze beklimmen. Al van ver zie je de gigantische rots uitsteken midden in de droge savannevlaktes. Dit bezoek kan weleens het hoogtepunt zijn van je rondreis door Sri Lanka. De steile rots van Sigiriya steekt wel 175 meter boven het landschap uit. Via originele trappen klimmen we omhoog en zie je tekeningen en graffiti van de 1e bezoekers. We gaan nu via wenteltrappen naar een nis waarin de meest indrukwekkende niet-religieuze fresco’s van Sri Lanka kan bewonderen. Via de spiegelmuur arriveer je op een platform bij een steile trap tussen twee gigantische leeuwenpoten. Vroeger was hier een leeuwfiguur uit de rotsen gehakt, maar behalve de resten is daar weinig bewaard van gebleven.

 

Na het bezoek aan de leeuwenrots gaan we richting Dambulla en naar je hotel.

 

Informatie Sigiriya:

Sigiriya of Sigirya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. Het complex is gebouwd door koning Kassapa I (473-491). Na zijn dood werd het een klooster. Volgens een alternatieve theorie voltooide hij het complex, dat zijn vader koning Dhatusena was begonnen. In de 14e eeuw werd het complex verlaten. De tuinen, die door grachten zijn omgeven, zijn ommuurde terrassen waarin vele waterpartijen voorkomen. De citadel boven op de rots diende ook als paleis. Het is nu slechts een ruïne. In enkele cisternen werd het regenwater opgevangen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men halverwege de steile beklimming via trappen de Spiegelwand. Hierop zijn fresco's afgebeeld van 'wolkenmaagden'. Iets hoger is het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiriya, dat 'leeuwenrots' betekent, is hier aan ontleend.

Dag 6

Anuradhapura.

Na het ontbijt bezoeken we de oude en historische stad Anuradhapura. De stad ligt op 205 km van Colombo. Anuradhapura is de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie op Sri Lanka en van het gelijknamige district Anuradhapura. De stad werd in de 4e eeuw v.Chr. gesticht en was eeuwenlang (van 377 v.Chr. tot 1017 na Chr.) de hoofdstad van de Ceylonese koningen. Anuradhapura is een oude koningsstad. Binnen de sacred area (heilige terrein) mag niet gebouwd worden en er mag geen alcohol worden geschonken. Daarom ligt het nieuwe dorp buiten de sacred area.

 

Volgens de oudste Boeddhistische kroniek (Mahavansa) werd de stad volgens een goed uitgewerkt stadsplan gebouwd met speciale wijken bedoeld voor bepaalde beroepsgroepen en standen. Na de invasie van 993 werd de druk van de indringers uit Zuid-India te groot. Ondanks zware strijd moest de stad uiteindelijk opgegeven worden en werd door de jungle opgeslokt.

 

De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een heilige stad voor het boeddhisme omdat een loot van de Boom der Verlichting, de vijgenboom waaronder de Boeddha zijn Verlichting vond, in de 3e eeuw v.Chr. door Sanghamitta, die een orde van Boeddhistische nonnen stichtte - naar Anuradhapura gebracht werd. Dagelijks komen pelgrims uit de hele wereld om de heilige boom te aanschouwen. Er zijn vier grote stoepa's van aarde en baksteen gebouwd ter bescherming van Boeddhistische relikwieën. De koepels bereiken een hoogte van 80 meter. Geschiedenis Volgende de legende is Anuradhapura gesticht door koning Anuradha in 437 v. Chr. Het is daarmee de oudste stad van Sri Lanka. In 380 v. Chr. werd de stad de hoofdstad van het Singalese koninkrijk. Met enkele onderbrekingen was Anuradhapura 12 eeuwen lang de residentie van 119 Singalese koningen. Al die tijd was de stad het culturele, economische, godsdienstige en politieke middelpunt van het eiland.

 

In 846 na Chr. werd er een nieuwe hoofdstad gekozen, Polonnaruwa. In eerste instantie bleef Anuradhapura wel bewoond maar later werd de stad verlaten. De mooie en machtige stad werd overwoekerd en ten slotte vergeten. Pas in 1817 werden de ruïnes voor het eerst ontdekt, en in 1912 werd begonnen met de uitgraving van de uitgestrekte stad.

Dag 7

Anuradhapura - Kandy.

Na het ontbijt verlaten we Anuradhapura en rijden we richting Kandy.

 

Informatie Kandy:

De stad Kandy is gelegen op 488 meter hoogte en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sri Lanka. De stad is gebouwd op de berghellingen rond een kunstmatig meer. Kandy is met 112.000 inwoners (2005) één van de grotere steden op Sri Lanka. Het is de hoofdstad van de Centrale Provincie en het gelijknamige district Kandy. Het was de laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk, voordat het hele eiland onder Britse overheersing viel in 1815. Tot het einde van de achttiende eeuw stond de kust van Ceylon (de oude naam voor Sri Lanka) onder bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit bedrijf had een haat-liefde verhouding met het inlandse koninkrijk. De VOC was namelijk afhankelijk van de koning van Kandy die de VOC het kaneel leverde voor het uitoefenen van hun monopolie daarover. Daarnaast haalde de VOC er betelnoten en olifanten. Voor deze drie producten was met name interesse in de handelsgebieden in Azië zelf. Kandy is voornamelijk bekend vanwege de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand), waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. In het bijbehorende museum is het verhaal op diverse schilderijen te zien. De tand zou sinds de 4e eeuw na Christus in Sri Lanka zijn, met een korte onderbreking rond 1283, toen de tand terug naar India zou zijn genomen. Niet alleen door deze tempel, maar ook door de parade genaamd Kandy Esala Perahera, is Kandy de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Hierbij wordt de tand van Boeddha door de stad vervoerd op een olifant, maar sinds een tijd met een neptand om diefstal te voorkomen. Deze parade is in juli of augustus, gedurende een 10 dagen lang feest. De laatste dag van het feest is tijdens volle maan. In 1988 werd Kandy door UNESCO op de Wereld erfgoedlijst geplaatst.

Dag 8

Kandy – Pinnawela - Peradeniya – Kandy.

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het olifantenweeshuis bij Pinnawela waar meer dan 70 olifanten leven. Het ligt langs de oevers van de Maha Oya rivier. De olifanten in dit weeshuis worden verzorgd tot het moment dat ze weer uitgezet of te werk worden gesteld in de bosbouw, voor bijvoorbeeld het verslepen van bomen. Het is niet meer toegestaan de dieren zelf te voederen. Na het voederen nemen de olifanten een bad in de Maha Oya rivier, wat een behoorlijk spektakel is. Het bezoeken van het olifantenweeshuis is een indrukwekkende en hartverwarmende ervaring!

 

Informatie Pinnawela:

Voor de Britse kolonisatie in 1815 leefden er ongeveer 30.000 olifanten op het eiland maar door de jacht was de populatie in 1960 bijna uitgestorven. De overheid besloot daarom om de wilde olifant beter te beschermen en een weeshuis op te richten voor weesolifanten. Het olifantenweeshuis van Pinnawela is sinds de oprichting in 1975 door het Sri Lanka Wildlife Department uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties. Het weeshuis ligt ten noordwesten van de stad Kegalla, tussen de hoofdstad Colombo en de Koninklijke stad Kandy. De olifanten worden dagelijks getraind en gevoerd maar zijn verder vrij om rond te lopen. Uiteraard worden ze wel door verzorgers in de gaten gehouden. Tweemaal daags nemen de olifanten, onder het oog van de toeristen, een bad in de Maha Oya rivier. Dit is een goed moment voor het maken van foto’s en te genieten van de speelse jonge olifanten.

 

Na het bezoek aan de olifanten rijden we door naar Peradeniya voor een wandeling door de prachtige Botanische tuinen. De tuinen waren oorspronkelijk een koninklijk park en staat tegenwoordig bekend om de vele soorten orchideeën. Na de wandeling dor de tuinen gaan we eerst lunchen in Kandy. Hierna een stadstour en bezoeken we een lokale markt. ’s Avonds gaan we naar een grote Boeddhistische tempel en gaan we kijken naar een culturele dansvoorstelling. Hierna inchecken in het hotel.

 

Info Botanische tuinen Peradeniya:

Vlakbij Kandy, in Peradeniya, bevindt zicht de Koninklijke Botanische Tuin welkle toebehoorde, als privé tuin, aan de laatste koning van Kandy. Later heeft de tuin als hoofdkwartier gediend aan Lord Mountbatten. Hij was de commandant van de geallieerden van Zuid Oost Azië gedurende de tweede wereldoorlog. De Peradeniyase tuinen kunnen, zonder overdrijven, één van de mooiste tuinen ter wereld genoemd worden. De meest bekende attractie in de tuinen is het Orchidee huis, waarin zich meer dan 300 verschillende soorten orchideeën bevinden.

Dag 9

Kandy - Nuwara Eliya.

Na het ontbijt gaan we richting Nuwara Eliya. De rest van de dag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken. Na de lunch is er tijd voor een korte tour door de Botanische tuinen in Hakgala.

 

Info Nuwara Eliya:

Nuwara Eliya is gesitueerd in de hooglanden van Sri Lanka. Het ligt in een ellipsvormig dal aan de voet van de Pidurutalagala, op 193 km ten oosten van Colombo. Omdat Nuwara Eliya op 1884 meter hoogte ligt, kan het er ‘s avonds erg koud zijn. Dit bijzondere klimaat beviel ook de koloniale Britten zeer goed, die dan ook massaal naar Nuwara Eliya gingen. Nuwara Eliya heeft ca. 20.000 inwoners.

 

Dag 10

Nuwara Eliya – Ratnapura.

Na het ontbijt gaan we richting Ratnapura. Inchecken in het hotel en ’s avonds ben je vrij. Het hotel waar je verblijft, heeft eigen theevelden en edelstenenmijnen. Vlakbij het hotel wordt er thee geplukt en wordt er gezocht naar edelstenen in 40 meter diepe mijnen. Vraag je gids of hij even met je meegaat, het is een mooie wandeling door de natuur en theevelden van Ratnapura.

 

Informatie Ratnapura:

Ratnapura is een district in de provincie Sabaragamuwa van Sri Lanka. Ratnapura telde in 2001 1.008.164 inwoners. De hoofdstad is de stad Ratnapura. De stad ligt op 100 kilometer oostelijk van Colombo en is de stad van de edelstenen. De stenen worden in de mijnen en omgeving gevonden. De plaats ligt in een mooie omgeving. Het uitzicht op Adams Peak is adembenemend. Op deze heilige berg is een tempel gelegen welke bezocht is door de Boeddhist Gautama en heeft hier zijn voetstap achtergelaten op de 2300 meter hoge top van de berg.

Dag 11

Ratnapura City tour.

Na het ontbijt een korte Citytour. We maken een kort ritje met een TukTuk. Later op de lokale markt kopen we de ingrediënten voor de maaltijd die we gaan maken bij een lokale familie. Na de maaltijd een kort bezoek aan een weeshuis en terug naar het hotel.

Dag 12

Ratnapura - Yala Nationaal Park.

Na het ontbijt vertrekken we naar Yala. In de namiddag een Jeep,safari in Yala Nationaal Park waar we de wilde dieren gaan spotten. Yala is de grootste Park van Sri Lanka en wordt bewoond door wilde olifanten, buffalo’s, luipaarden, beren, herten en krokodillen. Ook vele vogelsoorten vind je in dit mooie Park. Overnachting in Tissa / Kataragama.

Dag 13

Yala Nationaal Park. – Kalutara.

Na het ontbijt vertreken we naar het Beach Resort. We rijden langs Tangalle en Matara. Bij Koggola zie je in de zee de vissers op palen zitten. In Galle bezoeken we een Hollands Fort. Het Galle Fort is de mooiste en meest intacte stadsfort gebouwd door de voormalige Europese koloniale machten. Het is erg leuk om hier door de nauwe straatjes te lopen. De Britse en Nederlandse kantoren zijn nog steeds in gebruik. Dit is een levendige World Heritage City waar de locale bevolking op de stadsmuren lopen tijdens een zonsopgang. Je ziet hier de Oude Hollandse en Engelse kerken, het huis van de gouverneur. De massieve VOC warenhuizen en de pilaren gevel van een Oud Hollands ziekenhuis. Hikkaduwa is een populair Beach Resort voor reizigers welke plezier en strand zoeken. Er zijn vele restaurants, bars en shops. Bezoek aan hetTurtle hatchery in Induruwa. Na deze excursies brengen we je naar het hotel te Kalutara. De komende dagen kun je vrij besteden aan het strand. Het verblijf is inclusief ontbijt en avondmaaltijd.

Dag 14

Kalutara – strandvakantie.

Vandaag is er een vrije dag gepland in Kalutara. Je kunt wandelingen maken in de mooie omgeving of aan het strand verblijven.

Dag 15

Kalutara – strandvakantie.

Vandaag is er een vrije dag gepland in Kalutara. Je kunt wandelingen maken in de mooie omgeving of aan het strand verblijven.

Dag 16

Kalutara – luchthaven.

Na het ontbijt brengen we je naar de luchthaven.

Dag 17

Aankomst Amsterdam of Brussel.

Aankomst Amsterdam of Brussel, einde rondreis.

Optioneel

Verlenging aan strand

Gallerij