Update cookies preferences

Backroads of Laos 15 dagen

Een 15-daagse ontdekkingstour door Laos met vele onvergetelijke hoogtepunten. 

Met o.a. Hin Boun rivercruise, lokale dorpjes, menhirs, nachtsafari, trekking tochten en de mooiste landschappen!

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam (ook Brussel of Frankfurt mogelijk).

Vlucht van Amsterdam naar Vientiane.

Dag 2

Aankomst Vientane (transfer naar het hotel).

Bij aankomst op de luchthaven wordt je begroet door je chauffeur en gids. Na een korte kennismaking wordt je naar je hotel gebracht.

Dag 3

Vientiane – Citytour en Boeddha Park.

Vandaag beginnen we al vroeg om naar de fascinerende lokale markt van Thongkhankham te gaan. Dit is de markt waar de lokale bevolking hun inkopen doen. Er wordt op de markt een grote verscheidenheid van vreemde en wonderlijke voedingsmiddelen aangeboden. Na de markt gaan we verder de stand ontdekken en bezoeken de oudste Wat van Vientiane, de Wat Sisaket met enkele duizenden miniatuur Boeddha beelden. Ook nemen we een kijkje bij de voormalige Koninklijke tempel van Wat Pra Keo , dat nu dienst doet als museum van kunst en antiek. We reizen verder naar Lanexang Avenue waar je de gelegenheid hebt om wat foto's van het imposante Patuxai Monument, wat erg lijkt op de Arc de Triomphe in Parijs. De klim naar de top biedt een geweldig uitzicht over Vientiane. We reizen verder via Rue Singha 23, Laos Nationale icoon en het meest belangrijkste religieuze gebouw de gouden stoepa van That Luang. Het laatste bezoek in de ochtend is het indrukwekkende COPE expositiecentrum, welke de nadruk legt op een veel over het hoofd gezien aspect van Laos. De lokale bevolking wordt dagelijks geconfronteerd met de niet-geëxplodeerde munitie als gevolg van de zware bombardementen tijdens de oorlog in het Vietnam gebied. In de middag bezoeken we het eigenzinnige maar indrukwekkende Boeddha Park, een betoverende collectie van boeddhistische en hindoeïstische sculpturen aan de oevers van de rivier de Mekong. Het Buddha Park is gebouwd in de jaren 1950 door een zelfbenoemde 'heilige man' - het park beschikt over een aantal zeer fotogenieke en ongewone sculpturen, waaronder een enorme liggende Boeddha, en een gigantische pompoen. Bij terugkeer naar Vientiane hebben we de mogelijkheid om te stoppen bij de Lao Disabled Womens Centre, dat waardevolle training en scholing biedt voor gehandicapte vrouwen in Laos. De vrouwen hier zijn vriendelijk en het is interessant om via een praatje meer weten te komen over hun leven. Een spectaculair uitzicht op de rivier de Mekong bij zonsondergang is een perfecte manier om de dag te beëindigen.

Dag 4

Vientiane – Hin Boun.

Je wordt ’s ochtends opgehaald vanaf je hotel en we rijden zuidwaarts via route 13 naar de centrale Lao provincie van Khammoune. Onderweg stoppen we bij de Prabaht Ponsan, een stupa daterend uit de 15e eeuw. Het is ook de thuisbasis van Budhhas voetafdruk toen hij, zoals de legende het verteld, hier de Mekong rivier overstak. Na de lunch maken we een stop bij de interessante Ban Ton Na Mae Hmong markt en daarna gaan we verder in de provincie Khammoune in het bergachtige gebied. We maken een stop bij een uitkijkpunt in de buurt van Khoun Kham en deze biedt een adembenemend uitzicht over het landschap, ofwel het 'kalksteenbos'. We arriveren bij het hotel halverwege de middag, waar je de rest van de dag ter vrije besteding hebt.

Dag 5

Hin Boun – Riviercruise en Kong Lor Cave.

Na het ontbijt in de lodge gaan we aan boord van een privéboot en maken we een cruise op de Hin Boun rivier. We passeren verschillende dorpjes langs de rivier en genieten van het adembenemende kalkstenen landschap alvorens we de entree van Kong Lor Cave bereiken. Hier gaan we aan boord van een kleinere lokale boot en varen we naar de beroemde Kong Lor Cave. We varen door de grot, die meer dan 7 km lang is en een spectaculaire grot omvat van meer dan 100 meter hoog. Ook vind je hier een adembenemend stalagmiet galerie welke je te voet kunt verkennen. Aan de andere kant van de grot maken we een korte wandeling langs enkele tabaksschuurhutten naar Ban Pon Ngam, een afgelegen dorp. In de middag keren we terug met de boot door de grot en gaan met de auto terug naar je hotel, waar je de rest van de dag vrij kunt besteden. Vandaag is de lunch inclusief.

Dag 6

Hin Boun – Muang Khoun – Phonsavan.

We vertrekken al vroeg vandaag (7:00) voor een lange rit langs de weggetjes van Laos. Onze eerste stop is Ban Thabuk, het 'bom boot dorp' die technisch gezien eigenlijk brandstoftanks uit de Vietnam-oorlog gebruikt als boten. We gaan verder door het glooiende landschap, stoppen om de Nam Mouan rivier te bewonderen alvorens we bij Ban Thasi de lunch hebben. In de middag beginnen we onze klim omhoog in de bergen en stoppen bij een aantal dorpjes, waaronder Ten Tai Lu weefdorp en een Hmong dorp. Aan het eind van de middag komen we aan bij de oude stad van Muang Khoun, de voormalige provinciale hoofdstad, waar je de ruïnes van een aantal oude pagodes in de Lanna-stijl kan verkennen en Wat Phiawat, een verwoeste tempel met een enorme zittende Boeddha. We komen in de vroege avond aan in Phonsavan.

Dag 7

Phonsavan – Plain of Jars tour.

Vandaag bezoeken we als eerste de interessante Centrale markt en de Mines Action Group (MAG) om hier het belangrijke werk te zien hoe ze de landmijnen en niet ontplofte munite in het gebied verwijderen. Daarna rijden we naar het pittoreske Jar Site 2 en beginnen hier een 1-uur durende trekking naar Jar Site 3. Hier zijn 150 potten gelegen op de top van een heuvel, welke een geweldig uitzicht bieden. In de namiddag we bezoeken Jar Site 1, de grootste site, waar meer dan 300 potten te zien zijn.

Dag 8

Phonsavan – Sam Neua.

We beginnen vandaag vroeg met een lange rit over tamelijk ruwe wegen, maar de reis wordt onderbroken met stops bij Hmong en Khmu dorpen. Er is voldoende tijd om de adembenemende uitzichten te zien en hier foto’s van te maken. In de namiddag we bezoeken Hintang. Hier kunnen we de mysterieuze menhirs (staande stenen) zien. Niemand is er helemaal zeker van wie ze gebouwd hebben of waarom, misschien waren het begraafplaatsen. We stoppen ook bij Ban Sa Levy, een Tai Phong weefdorp. We komen in Sam Neua aan in de vroege avond.

Dag 9

Sam Neua – Vieng Xai Caves en omgeving.

We beginnen de dag met een optionele korte wandeling naar het dorp Sam Neua en bezoeken hier een showroom met weverijen. Dit gebied staat hoog aangeschreven voor zijn weefproducten, zoals de traditionele Laotiaanse rok “Sin”. We maken een wandeling langs de rivier voor een bezoek aan de lokale markt. We rijden vervolgens naar de Vieng Xai Caves en stoppen onderweg bij het dorpje Ban Yaen. De Pathet Lao leiders leefde bij de Vieng Xai Caves tijdens de “Secret War”. We maken een boeiende tour langs de Kaysone Phomvihane Cave (de leider van de Laotiaanse communistische beweging) en de prins Soupanouvong Cave. We eindigen bij de Artillerie Cave dat een prachtig uitzicht biedt over het omringende landschap. In de namiddag maken we een korte wandeling naar een aantal weinig bezochte grotten en een kans om te genieten van het prachtige kalkstenen karst landschap. We keren in de late namiddag terug naar Sam Neua.

Dag 10

Sam Neua – Ban Son Koua – NachtSafari in Nam Et National Park.

Na het ontbijt vertrekken we naar Sam Neu voor een 3-uur durende rit naar het dorpje Ban Son Koua. Hier gaan we aan boord van een longtailboot voor een cruise van 1.5 uur op de Nam Nern rivier. We gaan naar het hoofdkwartier van het park waar we genieten van een lunch bereid door de dorpsbewoners. Halverwege de middag verteken we voor de nachtsafari en stoppen onderweg bij een zoutvlakte. Hier kan je gids, een ervaren lokale jager, dierlijke sporen identificeren. Na zonsopgang genieten we van een kampvuur en een barbecue. Een paar uur na zonsondergang varen we met de boot de rivier af op zoek naar wildlife. Je overnacht in het Park, lunch en diner zijn vandaag inclusief.

Dag 11

NachtSafari in Nam Et National Park (dag2) – Nong Khiaw.

We staan vroeg op en na het ontbijt gaan we de Jungle ontdekken. De lokale gidsen vertellen je over geneeskrachtige kruiden en geven uitleg over de geschiedenis van de omgeving en park. Na het ontbijt gaan we terug met de boot naar Ban Son Koua en maken een stop bij een uitstekende plek om vogels te kijken. We gaan met de auto verder naar Vieng Thong en vervolgens naar Nong Khiaw. We arriveren rond zonsondergang bij je hotel.

Dag 12

Nong Khiaw – Muang Ngoi – Trekking naar dorpjes.

Na het ontbijt gaan we aan boord van een lokale boot voor een korte cruise van 1 uur naar Muang Ngoi op de Nam Ou rivier. Hier ontmoet je de lokale gids en maken we een makkelijke dag trekking. We komen langs een Khmu dorpje, enkele prachtige rijstvelden en een Tahi Daeng dorpje. We gaan terug naar Muang Noi waar je in de rivier kunt zwemmen om even af te koelen, net zoals de locals doen. We gaan terug naar Nong khiaw met de boot en arriveren er in de vroege avond. Vandaag is lunch inclusief.

Dag 13

Nong Khiaw – Luang Prabang met boot.

Vandaag varen we per privéboot over de Nam Ou rivier en genieten van de weelderige groene bossen en landschap. Onderweg stoppen we bij de mysterieuze grotten van Pak Ou, dit zijn twee grotten in een kalkstenen rots met uitzicht op de Mekong rivier vol met duizenden Boeddhabeelden van verschillende vormen en maten. We vervolgen onze reis langs de rivier naar Luang Prabang. Je wordt per privéauto worden overgebracht naar je hotel. Vandaag is lunch inclusief.

Dag 14

Luang Prabang – Tak Bat en halve dag Citytour.

Je kunt met je gids overleggen om extra vroeg te beginnen (05.30) voor een optionele excursie. Je kunt dan deel nemen in het dagelijkse ochtendritueel van ‘Tak Bat’, oftwel het geven van aalmoezen aan de monniken. Dit is een uniek ritueel welke nog steeds wordt gedaan door de lokale bevolking in Luang Prabang. Je kunt dan ook naar de lokale markt gaan om te zie hoe de lokale bevolking hun inkopen doen. Terug naar hotel voor ontbijt. 


Je hebt nu een Citytour van een halve dag city en deze begint met een bezoek aan het schilderachtige Koninklijk Paleis Museum, welke een goed overzicht van de lokale geschiedenis weergeeft. Onze volgende stop is Wat Visoun, beter bekend als 'The Water Melon Stupa' vanwege zijn vorm. Vervolgens bezoeken we de prachtige Wat Xiengthong, die de klassieke Luang Prabang stijl weergeeft. We bezoeken ook de Kunst en Volkenkunde Centre, welke een goed inzicht geeft in de etnische mix en de cultuur van Laos.

Dag 15

Luang Prabang – halve dag Kuang Si waterval.

Na het ontbijt bezoeken we Ock Pop Tock, een zijde weefcentrum. Hier heb je een rondleiding waar het zijdeweef proces zal worden toegelicht. Daarna rijden we de stad uit en heb je de mogelijkheid om te stoppen om de dorpen Khmu, Hmong en Lao Loum te bezoeken, de belangrijkste etnische groepen van Laos. Dit brengt ons vervolgens naar de prachtige Kuang Si Waterval, waar u kunt afkoelen met een verfrissende duik in het turquoise zwembad of een wandeling langs de bospaden kunt maken. Naast de watervallen is een Bear Rescue Centre, dat geweldige werk doet bij de bescherming en het herstel van de zeldzame Aziatische zwarte beer. We keren terug naar Luang Prabang tegen lunchtijd.

Dag 16

Luang Prabang - vertrek.

Na ontbijt brengen we je naar de luchthaven van Luang Prabang voor je vlucht naar Amsterdam of andere bestemming.

Dag 17

Aankomst Amsterdam.

Einde rondreis.

Alle reizen Laos

Gallerij