Update cookies preferences

Sunda eilanden en Bali 21 dagen.

Ontdek idyllisch Lombok, ongerept Flores en het ruige Rinca in 1 trip! Sunda’ is de verzamelnaam voor een groot deel van de oostelijke eilanden van de archipel, de Grote- en Kleine Sunda Eilanden. Wij bieden je een reis aan in deze fascinerende regio. Na deze indrukwekkende reis een strandvakantie van 3 dagen te Bali.

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam of Brussel.

Dag 2

Kuta.

Na aankomst in Denpasar, transfer naar het hotel in Kuta. Het strand bij Kuta is langgerekt en zanderig. Het rugzaktoeristen oord uit de jaren 70 is inmiddels uitgegroeid tot een vakantieplaats die wereldberoemd is. Naast het strand en de watersporten zijn de belangrijkste attracties het nachtleven en de winkels. In de souveniershops langs Jalan Legian, de straat die van Kuta helemaal via Legian naar Seminyak loopt, vind je houtsnijwerk uit Kalimantan en Irian Jaya, voorwerpen van hoorn en keramiek uit Lombok, ikats uit Flores en Sumba, kruidnagelschepen uit Ambon, kortom alles wat er in Indonesië aan souveniers en 'antiek' voorhanden is.

Dag 3 en 4

Gili Meno.

Vandaag neem je het vliegtuig naar Lombok en vertrek je naar het havenplaatsje Bangsal waar je aan boord gaat van een kleine vlerkprauw (natte voeten bij het instappen). Hiermee vaar je in ongeveer 45 minuten naar de Gili eilandjes ten noordwesten van Lombok. De Gili’s zijn zeer idyllisch koraaleilandjes, begroeid met palmen en omgeven door mooie stranden met schitterende koraalriffen. De rest van de dag is vrij om te snorkelen, zwemmen en zonnebaden!

Dag 5

Tetebatu.

In de ochtend keer je terug naar het vasteland van Lombok. Hier word je opgewacht door auto met privé-chauffeur. Je rijdt dezelfde weg weer terug richting Mataram. In de buurt van Mataram bezoek je de Lingsar tempel. Deze in 1714 gebouwde tempel wordt als de meest heilige van het eiland beschouwd. Vanuit heel Lombok komen mensen naar deze tempel om offers te brengen. Via Mataram rijd je naar Narmada. Hier bezoek je het zomerpaleis van Ngurah Asem, de koning van Karagasem (Bali), gebouwd in 1727. Omdat de koning zelf te oud werd om de Rinjani te beklimmen om offers te brengen, moest dit paleis een replica van de vulkaan worden. Het kunstmatige meer heeft de vorm van het Anak segara meer in de krater van de Rinjani. Het paleis ligt temidden van meerdere tuinen met Europees aandoende vijvers en fonteien. De koning was duidelijk beïnvloed door rijke Hollandse kooplieden en hun beschrijvingen van de grote Europeze paleizen. Al met al is zijn zomerpaleis een van de hoogtepunten van Balinese bouwkunst. Ook in deze tempel zijn kenmerken van de Balinese en Sasakcultuur door elkaar heen te zien. In de middag kom je aan in Tetebatu, een klein dorp aan de voet van de heilige Rinjani vulkaan. Hoewel het dorp zelf weinig voorstelt is het vanwege de schitterende omgeving en vele bezienswaardigheden in de buurt de belangrijkste toeristische trekpleister in het binnenland van Lombok.

Dag 6

Tetebatu.

Je maakt een schitterende wandeling naar het Nationale Park Gunung Rinjani. Je loopt zeer geleidelijk omhoog langs de flank van de Rinjani vulkaan, met onderweg adembenemende uitzichten op de indrukwekkende top van de Rinjani. Na enige tijd maken de felgroene rijstvelden en traditionele dorpjes plaats voor dichte jungle. Het verstgelegen punt is een waterval in het regenwoud, waar je kunt zwemmen. Volgens de lokale bevolking krijgen kale koppen na een douche onder de waterval weer haar op hun hoofd!

Dag 7

Labuhan Pandan.

In de ochtend maak je een 3 uur durende wandeling door prachtige rijst- en tabaksvelden naar Pringgasela, een traditioneel weefdorp waar bijna in ieder huis geweven wordt. In dit dorp krijg je een heerlijke Sasak lunch aangeboden. Je bezoekt een zeer oude moskee in Masbagik en vertrekt vervolgens richting het oosten van Lombok, naar het havenplaatsje Labuhan Pandan. De prachtige route die hier naartoe leidt zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Je overnacht in leuke bungalows, direct aan het strand.

Dag 8

Senaru.

Vandaag bezoek je een prachtig koraal-eilandje vlak voor de kust van Labuan Pandan. Je kunt hier snorkelen en genieten van de mooie omgeving. Na de lunch bezoek je Senaru. Senaru is de poort naar de imposante Rinjani vulkaan en ligt precies tegenovergesteld ten opzichte van Tetebatu. Je verblijft in een klein hotel dat prachtige uitzichten op de omgeving biedt.

Dag 9

Senggigi.

In de ochtend maak je een mooie wandeling in de omgeving van Senaru. De omgeving is heel groen en vruchtbaar en onder leiding van een professionele Engelstalige gids bezoek je dorpjes waar de mensen tot op de dag van vandaag volgens de Wetu Telu-adat leven. Je kunt er rondkijken en zult merken dat de dorpelingen je graag uitnodigen om een kijkje in hun (traditionele) huis te nemen. Je loopt door rijstvelden en eindigt bij een mooie waterval. Na de wandeling rijd je verder in de richting van Senggigi. Indien de tijd toelaat kun je nog bij het hele traditionele dorpje Sengenter stoppen en er even rondkijken. In de na middag arriveer je in Senggigi Beach waar je op het strand kunt bijkomen van deze prachtige dag.

Dag 10

Vrije dag Senggigi.

Je hebt een vrije dag in het toeristisch hart van Lombok. Zon, zee, strand en een uitgebreid aanbod van leuke barretjes en eetgelegenheden.

Dag 11

Labuan Bajo, Flores.

Welkom op Flores! Flores is een van “Indonesisch” meest ongerepte eilanden. Het eiland biedt een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vind je er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes. Vandaag kom je aan in Labuan Bajo. Labuan Bajo staat bekend om z'n prettige, rustige atmosfeer. Er is een leuke markt die vooral op zaterdagochtend druk wordt bezocht. Bekijk ook het manggarai huis dat voor een militair gebouw staat. Ook kun je een bezoek brengen aan de Batu Cermin, de 'spiegelgrotten'. Deze grotten liggen op 15 min rijden achter Labuan Bajo. Je kunt er ook lopend heen (1 uur), maar zonder gids is Batu Cermin lastig te vinden. Batu Cermin betekent 'spiegelsteen', een naam die de grotten danken aan de glimmende druipsteen. Neem een goede zaklamp mee. Als je vanaf Labuan Bajo naar het noorden loopt, vind je na een half uur een redelijk strandje. De beste stranden vind je echter op de kleine eilandjes voor de kust. Als je wilt gaan snorkelen kun je het beste een bootje huren naar pulau Biddadari (30 min. varen) of pulau Sebolo (1 uur varen). Tegen het eind van de middag heb je weer kans op een werkelijk fabelachtige zonsondergang over de baai van Labuan Bajo te zien. Je hoeft hiervoor echter niet ver te lopen, want vanaf het wat hoger gelegen guesthouse heb je al een grandioos uitzicht.

Dag 12

Boottocht Rinca.

Vandaag maak je een fantastiche boottrip naar Rinca. Hier maak je kennis met een van ‘s werelds oudste dieren, de Komodovaraan. Rinca maakt samen met de eilanden Komodo en Padar deel uit van het Komodo Nationaal Park. De eilanden hebben de minste regenval van alle eilanden van Nusa Tenggara. Hierdoor bestaat de begroeiing grotendeels uit lontarpalmen. Op deze onherbergzame eilandjes tussen Sumbawa en Flores leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende. Je maakt onder leiding van een lokale gids een ochtend wandeling en geniet van de prachtige vergezichten. Dit eiland wordt nauwelijks door toeristen bezocht en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Vervolgens vaar je naar het prachtige Pantai Merah (rood strand). Dit is verreweg een van de mooiste plekken in de omgeving om te snorkelen.

Dag 13

Ruteng.

Je rijdt naar Ruteng. Ruteng is de hoofdstad van het Manggarai-gebied, met rondom vele indrukwekkende rijstvelden. Je ziet hoe de aanleg van de rijstvelden hier verschilt met die van de rest van Indonesië. Het gebied waar je doorheen rijdt, is het vruchtbaarste van Flores en heeft prachtige vergezichten. Aan het eind van de middag kom je aan in Ruteng, een koel plaatsje in de bergen. Als de tijd het toelaat kun je onder leiding van een lokale gids een wandeling maken door de mooie rijstterrassen en langs traditionele dorpjes. Of breng een bezoekje aan de markt van Ruteng!

Dag 14

Bajawa.

Een fraaie rit naar de volgende bestemming; Bajawa. Je rijdt door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. Je stopt bij het meertje Rana Mese waar je naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. En in Aimere maak je een stop bij een jenever stokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontar palm. Na een lokale lunch vervolg je de weg naar Bajawa, dat op een hoogte van 1100 meter ligt. Rondom Bajawa liggen nog een aantal zeer traditionele dorpen. Voorouderverering speelt een belangrijke rol in het dagelijkse bestaan.

Dag 15

Bajawa.

In de omgeving van Bajawa leeft men nog zeer traditioneel,. Het gebied is uitermate geschikt voor het maken van mooie wandelingen. Je loopt van dorpje naar dorpje en ziet veel traditionele huizen en mensen aan het werk. Natuurlijk kun je ook zo'n huis van binnen bekijken. Van de gids krijg je de nodige uitleg over de gewoonten en gebruiken van deze bevolkingsgroep. Af en toe is het wel wat klimmen en dalen, maar je wordt beloond met prachtige uitzichten.

Dag 16

Riung.

Je vertrekt naar Riung. Onderweg stop je bij Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water van deze rivier wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Heerlijk om een warm bad te kunnen nemen in deze prachtige omgeving! De lunch is in picknick-vorm. Later stop je bij een prachtig uitzichtspunt waar je een blik kunt werpen op een eilandengroep die je morgen zult bezoeken. Aan het einde van de middag kom je aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen.

Dag 17

Riung.

Vandaag kun je mee met een boottocht naar enkele eilanden van het national park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische eilanden, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. Je kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien, waarna je aanlegt bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbeque voor je te maken Ook kun je met gemak een wandeling maken over de eilandjes.

Dag 18

Moni.

Vandaag reis je verder naar het oosten. Je passeert een aantal hoge vulkaantoppen, waaronder de Ebulobo. Aan het strand liggen vele groene stenen en je kunt hier een strandwandeling maken om de benen te strekken en stenen te rapen. Na de lunch rijd je door een ruige kloof, met hier en daar prachtige rijstvelden. Je overnacht in een klein dorpje, Moni, het uitgangspunt voor een bezoek aan de Kelimutu, de vulkaan met zijn 3 kleurenmeren.

Dag 19

Moni.

Voor dag en dauw vertrek je samen met een lokale gids naar Kelimutu. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 3 kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar je de 3 meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht je op de zonsopkomst die adembenemend mooi kan zijn. Je ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turquoise en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren telkens weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turquoise meer de jongeren en in het donker bruine... de slechteriken. Hierna kun je een wandeling maken van ongeveer 1,5 uur terug naar Moni. De wandeling gaat bergafwaarts en leidt door verschillende dorpjes waar de vrouwen zitten te weven. Als je gelukt hebt kun je het ingewikkelde weefproces van dichtbij bekijken. De met de hand gesponnen garens worden volgens een bepaald patroon op verschillende punten afgebonden. Vervolgens rijd je richting Maumere om te lunchen aan een prachtig wit strand. Aan het einde van de middag kom je aan in Maumere. Hier verblijf je in een hotel met zwembad, wederom aan het strand.

Dag 20

Bali.

Je wordt naar het vliegveld gebracht om naar Bali te vliegen.

Dag 21

Kuta.

Vrije dagen te Bali (Kuta). Verlenging Bali mogelijk !

Dag 22

Vertrek Denpasar naar Amsterdam (of Brussel).

Dit is de laatste dag van je vakantie! Je rondreis zit erop, afscheid van een heerlijk land wat je ongetwijfeld nog lang zult herinneren. Vandaag heb je een terugvlucht vanaf de luchthaven van Den Pasar te Bali naar Schiphol Amsterdam (of Brussel). We hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad en kom nog eens terug! Sampai Jumpa! (tot de volgende keer!

Dag 23

Aankomst Amsterdam/Brussel.

Einde rondreis.

Alle reizen Inonesië

Gallerij Flores - Bali