Update cookies preferences

Hoogtepunten Sumatra Java en Bali 21 dagen.

21 dagen Hoogtepunten Sumatra, Java en strandvakantie Bali. Met Orang Oetans Sumatra, treinreis Bandung-Yogyakarta en Bromo vulkaanexcursie.

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Schiphol Amsterdam.

 

Dag 2

Aankomst Medan - inchecken hotel.

Na aankomst op de Polonia luchthaven van Medan maak je kennis met je chauffeur en gids. Je wordt nu naar je hotel gebracht en je bent de rest van de middag vrij. Je kunt nu even zelf de stad ingaan of de omgeving bekijken.

Dag 3

Medan citytour - Tangkahan.

Na het ontbijt heb je een stadstour door Medan. Je bezoekt o.a de grote Moskee, het Sultans Paleis en een krokodillenfarm. In de middag rijden we door naar Tangkahan en rijden we via Binjai en Batang Serangan. Bij aankomst Tangkahan inchecken in het hotel.

Dag 4

Tangkahan - olifant wassen + tubing.

Na het ontbijt lopen we naar het startpunt alwaar je een excursie naar de olifanten. Je kunt hier helpen met het wassen van de olifanten. Het is zeer interessant om dit project te bezoeken waar olifanten ingezet worden voor woudbeheer. Na deze excursie glijd je met een autoband de rivier af dwars door de jungle.

Info Tangkahan:

Tangkahan is gelegen in een lager gedeelte van Gunung Leuser Nationaal Park, midden in één van de laatst overgebleven stukken laagland regenwoud. Het Gunung Leuser park, een enorm natuurgebied, wordt gevormd door bergketens en primair regenwoud. Je vindt hier nog grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna zoals de orang-oetan en de rafflesia reuzenbloem. Andere bedreigde diersoorten als tijgers, olifanten en neushoorns struinen rond in het ondoordringbare tropische regenwoud. Illegale houtkap is echter nog steeds een groot probleem. Omdat de dorpelingen van Tangkahan hebben ingezien dat dit tot hun uiteindelijke ondergang zou leiden, hebben ze drie jaar geleden besloten om op een andere manier het woud en haar bronnen te gaan aanwenden. Met hulp van buitenaf hebben ze een community-based project opgezet en via ecotoerisme een alternatieve inkomstenbron gezocht. Het is interessant te zien hoe de Karo Batak de overgang maken van illegale kappers naar eco-bewuste boeren en zichzelf nu opwerpen als beschermers van het regenwoud.

Dag 5

Tangkahan - Bukit Lawang (Orang Oetans) 

met jeep of motor.

Na het ontbijt verlaten we Tangkahan en gaan we naar Bukit Lawang. We doen dit per Jeep of per motor. Onderweg stoppen we bij verschillende plantages en meerdere interessante plaatsen. Onderweg zijn er vele mooie uitzichten om even bij te stoppen en kun je genieten van de lokale activiteiten van de lokale bevolking. Na het inchecken in het hotel bij Bukit Lawang een wandeling door de jungle om de Orang-oetans te zien. Per traditionele kano steek je de rivier over om de zien hoe de Orang-oetans gevoed worden. Na deze voedertijd ga je terug naar je hotel. Als je wilt kun je opgeven voor een 2 uur durende jungle wandel tocht.

Dag 6

Bukit Lawang - Brastagi - Samosir.

Na het ontbijt rijden we naar Brastagi. Onderweg stoppen we bij de Sembahe rivier. Bij het plaatsje Peceren bezoeken we o.a een traditioneel Batak Karo dorpje en een lokale fruitmarkt. Hierna rijden we naar het eilandje in het eiland Sumatra, Samosir. Onderweg stoppen we o.a bij de Sipiso-piso waterval, de Rumah Bolan (long house), het oude paleis van de Batak Simalungun Koningen. Bij Simarjarunjung heb je een mooi uitzicht over Lake Toba. In Parapat gaan we per veerboot naar het eiland Samosir, midden in Lake Toba.

Dag 7

Samosir (excursies).

Na ontbijt excursies rond Lake Toba en bezoek aan verschillende Batak Taba dorpjes: • Tomok: oude graftombe van de Sidabutar koningen. • Ambarita: de stenen stoelen en executieplaats van de Sjalagan koningen. • Simanindo: Batak Toba traditionele dansen (tor-tor) en bezoek museum. 's Middags terug naar het hotel. 

 

Info Toba meer: 

Danau Toba, het grootste meer van Zuidoost-Azië, ligt in het hart van het TobaBatak land. Dit kratermeer is het resultaat van een enorme eruptie, ruim 300.000 jaar geleden. Het gigantische meer ligt op 906 meter hoogte en bestrijkt een oppervlakte van 1707 km². Midden in het vulkaanmeer ligt het eiland Samosir met een oppervlakte van 627 km², door een brug verbonden met het plaatsje Pangururan. Samosir is het centrum van de Toba Batak. De traditionele huizen zijn gebouwd op palen met aan de punt van het dak buffelhorens bevestigd. De Toba Batak zijn vermaard om hun traditionele weefsels (ulos) en hun voorliefde voor muziek, zang en dans. 


Een aantal plaatsen op Samosir verdient bijzondere aandacht. Eén van de bekendste is Tomok. Hier rust de animistische vorst Sibadutar in een stenen sarcofaag. Bekend is ook het winkelstraatje, richting haven, waar tegen redelijke prijzen (uiteraard afdingen) ulosdoeken, Batakkalenders en muziekinstrumenten te koop zijn. Minder toeristisch is het rustieke Ambarita. Aan de rand van het dorpje, voor een rijtje Batakhuizen, staat een kring van stenen stoelen, die de rechtszaal vormen van het vorstengeslacht Siallaga. Aan de uiterste noordpunt ligt Simanindo, het voormalige vorstenverblijf van Raja Sidauruk.

Dag 8

Samosir - Medan - Jakarta.

Vandaag is alweer de laatste dag van het programma en gaan we terug naar Medan. De autorit naar de luchthaven duurt ongeveer 4 uur inclusief de stops. We rijden langs Pematang Siantar en Tebintinggi en stoppen bij interessante plaatsen onderweg. We brengen je naar de luchthaven van Medan voor je binnenlandse vlucht naar Jakarta op Java.

Dag 9

Jakarta-Bogor.

Vandaag rijden we na het ontbijt van Jakarta naar Bogor, ongeveer 60 km ten zuiden van Jakarta. Het is prettig om hier even te vertoeven omdat Bogor een koeler en verfrissender klimaat heeft dan het hete Jakarta. Na aankomst in het hotel Happy Valley kun je de rest van de dag naar eigen inzicht besteden.

Dag 10

Bogor-Bandung (Puncak Pass - theevelden).

We rijden via de Puncak pas naar Bandung. De Puncak pas is een schitterende rit door bergen en dalen, links en rechts zie je verscheidende theeplantages. In dit gebied kun je mooie wandelingen maken over de theeplantages. Het is een inspirerende bergstreek en een geliefd binnenlands toeristengebied op West-Java. In het weekend kan het hier erg druk zijn, waarbij het verkeer zich bumper aan bumper uitstrekt van Bandung tot aan Jakarta. De 1200 meter hoge Puncak pas, is mistig en schilderachtig als hij niet bedekt is met wolken, regen of verkeer. Op de theeplantages zul je overwegend jonge vrouwen de thee zien plukken. Ze oogsten ongeveer 25 kg theeblaadjes en knoppen; goed voor 5 kg thee. Van de wortels van de theestruiken wordt houtsnijwerk gemaakt dat je langs de weg kunt kopen. Puncak is de naam van het gehele gebied, van de pas zelf en een stadje dat op de top van de pas ligt. Hier vindt je de beste uitzichten, bijna tot aan Jakarta. Je kunt hier uitkijken over de Parhyangan hoogvlakte. Je chauffeur en gids–die je inmiddels al goed hebt leren kennen- zal je naar het schitterend gelegen Rindu Alam restaurant brengen. Geniet van het mooie uitzicht dat tot de beste van heel West-Java behoort. Samen met je gids kun je vanaf het restaurant de heuvel aflopen om de enorme Gunung Mas Theeplantage te bezoeken. Hier kun je dan zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Erg leuk om te zien. Vanaf hier kun je nog wandelen naar Telaga Warna; een klein meer waar graag Indonesische toeristen komen. Het meer is beroemd om zijn wisselende kleuren. Het is een leuke wandeling voordat we weer verder gaan naar Bandung. Overnachting in het art-deco Savoy Homann.

Dag 11

Bandung-Yogyakarta (treinreis 1e klas + transfers).

Na het ontbijt brengen we je naar het treinstation van Bandung voor de mooie treinrit naar Yogyakarta. Je eigen chauffeur is al vroeg vertrekken en kan evt je koffers meenemen. De trein brengt je langs spectaculaire natuurgebieden, rijstvelden en kleine dorpjes. Het is een mooie unieke ervaring en het is dé manier om deze route op comfortabele wijze te bereizen. Bij aankomst te Yogyakarta haalt je eigen je chauffeur je weer op van het treinstation of het hotel waar je verblijft regelt de transfer naar het hotel waar je verblijft.

Dag 12 en 13

Yogyakarta.

Yogyakarta. Tijdens je bijzondere verblijf te Yogya hebben we voor jou uitstapjes gepland naar o.a. de Borobudur, de Prambanan-vlakte, Jalan Malioboro, Kota Gede, Taman Sari en de vogeltjesmarkt.

Vandaag begint je dag met een uitstapje die zijn weerga niet kent; het bezoeken van de Borobudur. Dit kolossale, kosmische bouwwerk is een van de indrukwekkendste scheppingen van de mens. De tempel is een van de grootste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen. De trapvormige piramide bestaat uit zes vierkante en drie ronde terrassen, die naar boven toe steeds kleiner worden. 

 

Je uitstapje naar de Borobudur zijn we al vroeg begonnen dus tegen een uur of twee gaan we weer richting het centrum van Yogya. We brengen je dan naar de Taman Sari. Dit waterkasteel werd in 1758 gebouwd door de sultan. Taman Sari had vroeger verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om te dansen. Prinsessen baadden in met bloemen bestrooide zwembaden. Je kunt de zwemvijvers bekijken voor mannen en vrouwen en de ondergrondse moskee. De wijk met smalle paadjes achter het waterpaleis is een centrum van de batik industrie, waar veel schilders werken in bamboe studio’s. Ook de moeite van het bezoeken waard is de vogeltjesmarkt (de Pasar Ngasem). Hier vindt je tropische zangvogels, die in rijk versierde kooien op kopers wachten. Deze vogels worden door de Indonesiërs zeer op prijs gesteld en zijn erg duur. Deze vogeltjesmarkt ligt ten noorden van het waterkasteel. 

 

Na de vogeltjesmarkt bezoek je het paleiscomplex Kraton. De Kraton ligt verscholen achter een hoge muur. In de glorietijd van het sultanaat woonden hier bijna 20.000 mensen. In het hoofdgebouw, op de binnenplaats met prachtige bomen, die bewaakt wordt door wachters, krijg je een indruk van de macht en elegantie die het sultanspaleis vroeger uitstraalde. Het paleis heeft een prachtige verzameling kunst en muziekinstrumenten. Bovendien worden hier regelmatig gamelan-concerten en klassieke dansvoorstellingen gehouden. De Kraton heeft batik en zilverwinkeltjes, scholen, markten en twee musea, alles ingesloten door drie meter dikke witte muren als imitatie van Europese forten.


In Malioboro zijn voldoende restaurants te vinden, zodat je hier 's avonds uit eten kan gaan, alvorens je weer terug gaat naar je hotel. Yogyakarta is trouwens een godsgeschenk voor vegetariërs; bonencakes, rempeyek (pindakoekjes) en groentesoepen in overvloed. De makanan asli (lokale gerecht) van Yogyakarta, gudeg, is nangka-fruit gekookt in kokosmelk met een mengsel van eieren, tofu, kip en gekruide saus. Een van de beste warung maaltijden in de stad is nasi rames, een heel gezonde, smakelijke maaltijd met vier of vijf verschillende groenten. Probeer ook eens de lekkere Javaanse opor ayam, plakjes kip gesudderd in kokosmelk. Na een lange maar interessante dag terug naar het Duta Garden Hotel voor overnachting.

Dag 14

Yogyakarta-Kediri.

Vandaag een autorit naar Kediri. Onderweg stoppen we bij de Prambanan Tempels, Keraton Solo, Mangkubumi en de Sukuh Tempel. 's Avonds inchecken in het Sarangan Hotel.

Dag 15

Kediri-Bromo.

Via Malang (citytour) rijden we naar de Bromo vulkaan. Je overnacht in Lava View met uitzicht op de Bromo-vulkaan.

Dag 16

Bromo (vulkaan en kraterexcursie) – Kalibaru.

Vanmorgen vroeg uit de veren want om een uur of vier wordt je al gewekt! Je gaat namelijk op pad naar de Mount Bromo, waar je de spectaculaire zonsopkomst kunt zien. Daarna klim je de berg op om langs de kraters te lopen. Een tocht door dit gebergte kan een betoverende ervaring zijn. De Bromo is een actieve 2392 meter hoge vulkaan, en ligt 112 km van Surabaya. De temperatuur bovenop Bromo is ongeveer 5ºC maar kan tot nul dalen, dus trek vooral warme kleding aan. Als je eenmaal bovenop Bromo staat, heb je een magnifiek uitzicht op de actieve Gunung Semeru, Java’s hoogste berg. Achter de Bromo ligt de niet meer actieve vulkaan Gunung Batok, deze heeft richels van boven tot onder. Je zult in het begin denken dat dit Bromo was, maar dat is dus niet het geval. Geniet van het uitzicht en je hebt de tijd om mooie foto´s te maken. Na de Bromo gaan we richting Kalibaru.

Dag 17

Kalibaru-Bali (Lovina).

Vandaag rijden we vanuit Kalibaru naar Bali (met de veerboot) naar Lovina, Noord Bali.

Dag 18

Bali (Lovina-dolfijnentocht) - Sanur of plaats naar keuze (einde auto en chauffeur).

Vandaag moet je al vroeg opstaan, want om 06.00 ’s morgens wordt je vanaf het strand opgehaald door een lokaal vissersbootje om de dolfijnen te spotten. Je dobbert ca. 2 uur rond om de dolfijnen uit het water te zien springen, die naar tonijn vissen. ’s Middags brengt je chauffeur naar je hotel te Kuta en keert na zeker een emotioneel afscheid daarna weer huiswaarts.

Dag 19

Bali Sanur of plaats naar keuze - vrije dag.

Vrije dag. Lekker aan het strand of wandelen langs de vele winkeltjes en uitgaansmogelijkheden.

Dag 20

Bali Sanur of plaats naar keuze - vrije dag.

Vrije dag. Lekker aan het strand of wandelen langs de vele winkeltjes en uitgaansmogelijkheden.

Dag 21

Bali Sanur of plaats naar keuze - vrije dag.

Vrije dag. Lekker aan het strand of wandelen langs de vele winkeltjes en uitgaansmogelijkheden.

Dag 22

Vertrek Denpasar-Amsterdam (transfer naar luchthaven).

Onze transferservice brengt je naar de luchthaven van Denpasar voor je vlucht naar Amsterdam.

Dag 23

Aankomst Amsterdam.

Einde programma. We hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad en kom nog eens terug! Sampai Jumpa! (tot de volgende keer!).

Alle reizen Indonesië

Gallerij Sumatra - Java - Bali